in ,

You Have To see This, Yesilova Höyük Visitor Center From Izmir,Turkey

Yeşilova Höyük Visitor Center is a project designed in collaboration with SCRA and STUDIO EVREN BAŞBUĞ. The project came about as a result of a competition organized by the municipality of Bornova for an archaeological excavation site called the Yeşilova Höyük located in Bornova, Izmir. 1 Project competition result, which opened in 2010.the design of Evren Başbuğ and his team ( Studio Evren Başbuğ ), which won the lik award, was started to be built in 2012 and completed in 2014.

Image Credit: Nil Karacaoglu

While the design of the Yeşilova Höyük Visitor Center and excavation house structures was discussed, the data arising from the internal division of the land was primarily directed to the design. The linear, sequential and transitional situation between the archaeological excavation site and the project site was effective in the way the program at hand was interpreted. The “border”, defined together by the two neighboring areas, was strengthened by a wall effect during the structuring phase of the program. This wall was considered in a binding manner, separating two different areas (archaeological excavation area and Visitor Center project area) and linking two functions (excavation and exhibition) that fed from each other.

Image Credit: STUDIO EVREN BAŞBUĞ

This “wall”, which can be partially defined by the structure itself and partially only by the outer wall of the structure according to the user’s perception scale, was meant as both a brace and a conjunction positioned between two layers of culture (Neolithic culture and modern culture), separated from each other by a time difference of about 9000 years, beyond all its functional and situational legitimacy. This metaphorical definition was observed as a design criterion in the background, both in the structure’s multifaceted relationship with the user, in the structure’s choice of form and material, and in the editing of the program.

Image Credit: STUDIO EVREN BAŞBUĞ

Space usage; within the project area, the program was basically treated as 3 discrete blocks related to each other that contain 3 different functions. These are the long and high Visitor Center block, the relatively short and low excavation house block, and the intermediate block, which functions as a transition between the visitor center and the excavation site.Dec. Factors such as the projected spread estimates for the archaeological excavation site in the near future, as well as increasing the impact of the experience that the fictitious “Wall” metaphor will offer to the user, have been instrumental in the decision on the orientation of the structure.

Image Credit: STUDIO EVREN BAŞBUĞ

Instead of heading in the northwest direction, which currently lacks any urban equipment, but which may be perceived as the main axis for approaching the area and structure according to the zoning plan of the region, the visitor approach is set in the opposite direction (Southeast) and the experience will be experienced as much as possible from urban external factors (noise, crowd, etc.) was intended to be isolated.

Image Credit: STUDIO EVREN BAŞBUĞ

The function of the excavation house, which houses the sites to be used by archaeologists who will work in the area, was resolved in a northwesterly direction so that it could establish closer relations with the surrounding urban equipment. A common outdoor space was created thanks to the positioning of the visitor center and the excavation house to form “joints” with each other both functionally and spatially. The intermediate block, which is directly related to the Yeşilova Höyük Visitor Center, contains both the decking and eating and drinking functions where users can spend time after the exhibition and field trip, as well as the preparation functions of the time travel experience to be prepared for Primary School students. It also offers users alternatives where they can access the plaza with open exhibition areas and directly to the excavation site.

Architect: SCRA + STUDIO EVREN BAŞBUĞ
Location: Bornova, Izmir, Turkey
Year of construction: 2006-2016


Written by Stephanie Green

I am dreamer and book reader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ivy Pourover Designed For Starbucks Reserve Store

Rogers House Alias Wimbledon House