in

Stedelijk Museum In Amsterdam

Weissman designed the existing building of the Stedelijk Museum in 1895. The design of the Benthem Crouwel team also preserves these strong points of the original building and the white color that was given to the museum by former museum director Willem Sandberg. Benthem Crouwel aims to preserve the existing structure and create a new whole with the additional structure; aims to create an integrated addition to the structure. In this context, one of the most important points of the team in the design is to create an uncomplicated circulation and exhibition layout. While the contrast between the old and the new is revealed from the outside in the design; inside, visitors do not notice that they are walking around in different buildings.

Credit: Jannes Linders

Since the entrance part of the original building was unsuitable for the new setup of the museum, a new entrance was set up in the design. The entrance is designed in line with the symmetry of the original building, just opposite the old entrance. This actually required the museum entrance to have an entrance towards the Museumplein. Thus, the museum has become the only museum whose main entrance is on the Museumplein. The ground level of the museum aims to be a part of this square.

Credit: Jannes Linders

The additional volume of the museum has a sense of volume raised from the floor. As an approach that contributes to the creation of an annex that is completely detached from the original building, the ground level, which forms the entrance area and contains all public functions, is designed with a completely transparent facade. Thus, with this transparent volume, the square overlooking the museum seeps into the building. The wide canopy canopy, which moves like a continuation of the facade above the entrance, emphasizes the transition from the square to the building.

Architect: Benthem Crouwel Architects
Location: Amsterdam, Netherland
Year of construction: 2007-2012

Credit: Jannes Linders
Credit: Jannes Linders
Credit: Jannes Linders
Credit: Jannes Linders
Credit: Jannes Linders
Credit: Jannes Linders
Credit: Jannes Linders
Credit: Jannes Linders

Written by Stephanie Green

I am dreamer and book reader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A Design That Can Maximize Your Caravan Experience

Glass Lighting Met With 3D Print Techniques